March 14, 2024

15 Common Chat GPT Limitations And How To Overcome Them

Uncover the best ways to deal with common ChatGPT limitations users can encounter. Turn the limitations of ChatGPT into strengths with our comprehensive guide!

Written by
Yuriy Pulyaev
CTO

Companies worldwide use ChatGPT to create content faster and more efficiently. Small, medium-sized, and large enterprises seek a better way to drive sales and improve marketing campaigns, product descriptions, and other written content with OpenAI’s platform. Impressively, OpenAI has attracted over 260 business customers only for the first four months after its release. Moreover, already 49% of companies globally use the tool other LLMs in one way or another in 2024.

Currently, this generative AI platform has two versions available to the public: GPT-3.5 and GPT-4. While its latest version improved the initial drawbacks of the whole chatbot market, companies can still experience them. There are ChatGPT limitations businesses should be aware of to get maximum results from the platform. We’ve decided to make this guide to bring awareness of these drawbacks and how enterprises can overcome them.

Table Of Contents:

1. Accuracy Issues

One of the main issues of ChatGPT is its factual accuracy. These limitations of ChatGPT are more apparent with the free version of the solution. While the platform produces mostly accurate results, in rare cases, its AI algorithms malfunction. 

This drawback has consequences for businesses that rely on ChatGPT too much. Information provided by OpenAI’s tool can harm the brand reputation and website ranking. The clashing of several data sources, poorly formulated requests, and other factors produce faulty answers.

Solution:

To deal with this, businesses should double-check all ChatGPT content. Marketers must thoroughly review copies of campaign emails and posts. Production experts should carefully read through item descriptions and so on. It’s also better to use the latest version of ChatGPT for better results. We used the latest version of ChatGTP in our IONI chatbot builder, feel free to learn more about how it was created

2. Biased Answers

Companies that work with ChatGPT might have seen it favor one group over others. This happens because the information used to train this solution comes from statistical data. The tool doesn’t fully understand the intricacies of the real world, making its answers skew toward particular demographics.

While ChatPGT produces answers in different languages, most of its information comes from English sources. This makes the platform better at comprehending and producing text in this language, favoring it over others. 

Solution:

To overcome these ChatGPT limitations, enterprises working with the chatbot must use diverse training data. This continuous process minimizes prejudice and ensures unbiased responses. Companies with global customer bases must check the quality of generated content and train models used in integrated Chat GPT versions on diverse data.

3. Common Sense Issues

ChatGPT has problems with logic and reasoning. This leads to responses that are linguistically sound but don’t relate to the request or make any sense. The issue boils down to the fact that OpenAI’s tool only provides information that makes the most sense regarding particular requests.

ChatGPT only mimics human speech, but not their reasoning, common sense, or logic. This is a feature of large language models used in teaching the product how to analyze and respond to requests. For example, it can mix up common names or provide information based solely on facts and statistics without the context of real experiences and interactions.

Solution:

Enterprises must use human judgment to analyze and adjust AI outputs. To minimize Chat GPT limitations, they must invest in continuous training of datasets on various common-sense scenarios and solutions. That’s more applicable when they work with solutions based on ChatGPT. When a company uses the platform for free, it can provide additional context in prompts to reduce the chance of nonsensical answers. 

Another option to fight this issue is implementing ChatGPT functions that provide redirect instructions to the AI engine on how to act in a certain situation. 

4. Ethical Concerns

OpenAI’s tool doesn’t follow the same ethical guidelines as people, which sometimes results in it generating racist, sexist, or homophobic content. It answers questions but has a poor understanding of how society works and the norms it follows. In the modern sensitive climate, having these limitations of ChatGPT in any kind of text spells trouble for enterprises. 

In addition to producing discriminatory output, ChatGPT has a hard time deciding which sources are more credible when facing conflicting information. Additionally, the chatbot doesn’t understand the concept of fairness since it does not know about morality and its principles.

Solution:

To deal with these issues, companies must have strict ethical guidelines and use AI content in accordance with them. Any produced materials should follow current undisidcrimiation laws and regulations. This can be achieved via well-formulated prompts or continuous training of LLMs used in GPT-based solutions.

5. Grammar And Spelling Issues

While OpenAI’s product produces detailed responses that are correct from a technical standpoint, it has trouble following some of the language rules. This results in typos, grammatical errors, and other issues that influence the quality of generated texts. The limitation is even more apparent when ChatGPT has to make long sentences with complex structures.

Solution:

Companies can use free or paid online tools to check the grammatical soundness of their materials. Enterprises with integrated solutions can fine-tune models to create more correct works by using additional high-quality datasets.

6. Incomplete Responses

ChatGPT has trouble producing long responses, leading to half-generated or incomplete answers. This happens when too many users work with the platform simultaneously. OpenAI’s tool processes over 10 million requests daily and has to distribute its computational power to handle interactions without crashing.

It has to shorten the answers to ensure everybody gets one. Making long responses requires more of the platform's neural networks, leading to more time per request. Of course, most questions can be answered within a sentence or two. However, due to ChatGPT limitations, the tool must balance operational limits and comprehensive responses.

Solution:

This is one of the hardest limitations for enterprises to overcome since it links directly to the inner workings of ChatGPT. One of the best solutions for this is to look for an alternative to the OpenAI engine and find one that fits your business the best.

The other sensible thing in this situation is to divide lengthy requests into several parts via prompts. Of course, company workers can provide oversight and ensure that responses are complete and accurate.

7. Lack Of Creativity

OpenAI’s platform has a hard time making its responses creative. Its text is coherent and sound but bland and lacking innovation or originality. These are still domains where the human brain fairs better than neural networks used in AI tools. Businesses that wish to use the chatbot for creative blog posts or emails can find themselves doing most of the work.

Solution:

Regarding creativity, there’s no substitute for the human mind. That’s why businesses should invest some time in editing Chat GPT-made texts and make them more engaging. Exploring advanced models and fine-tuning them to handle creative tasks better is also possible.

8. Limited Context Understanding

ChatGPT can answer various requests based on training data. Despite this, there are Chat GPT limitations regarding the context of conversations. It can misinterpret nuanced or multilayered questions or fail to comprehend complex subjects. 

This can lead to superficial or off-target responses to specialized topics. Due to a lack of human experience, ChatGPT poorly interprets sarcasm, satire, or emotions. These factors often make the platform’s output feel robotic, lacking genuine empathy or a subtle understanding of language tone differences.

Solution:

There are several ways businesses can make ChatGPT better understand their requests. They can use clear prompts and experiment with different request strategies to get more accurate results from the platform. It’s also possible to program more emotional responses if the solution will be used to help people with health issues and other sensitive topics.

We recommend building your own chatbot if you would like to have something suitable for your business. In this way, you will see the ROIs very soon.

9. Multilingual Limitations

ChatGPT produces content in more than 80 languages. The tool is highly versatile, but there’s a limit to its multilingual capabilities. When users switch between languages during conversations, the platform takes some time to adapt. ChatGPT’s comprehension can be affected, making responses hard to follow or irrelevant.

Additionally, OpenAI’s solution isn’t proficient in all of these languages. The quality of its responses depends on the amount of training data. This is most apparent when ChatGPT tries to converse in less commonly spoken languages. In this scenario, its responses won’t be as cohesive and comprehensive as in English and Chinese.

Solution:

Enterprises with international client bases must provide the platform with clear instructions about the intended audience and the linguistic peculiarities of particular audiences. It’s also possible to use translation platforms combined with the chatbot for better results.

10. No Internet Access

Despite the common misconception, ChatGPT doesn’t have direct access to the internet. Its developers gather information from the web and upload it to the platform data centers. Only with the internet connection the chatbot can process the data and produce answers.

This limitation means that the platform doesn’t have answers to real-time information. Things like the current prices of Amazon Alexa on eBay or yesterday's stock exchange rates are out of its reach. ChatGPT isn’t a search engine but a language processing tool.

Solution:

What many companies may do is check generated information through a search engine. It is also possible to regularly update GPT-based tool databases to provide the latest information. This practice helps deal with the lack of internet access in OpenAI’s tool. For example, in our AI Chatbot builder, we provided the possibility to search and re-check already uploaded data. 

11. Poor Comprehension Of Niche Topics

ChatGPT has a fair grasp of common knowledge and topics. But when it comes to the platform that deals with niche subjects, we often face some issues. Topics like obscure laws, regulations, and policies can be challenging for the chatbot to find. People don’t talk or write a lot about niche topics as much as popular ones.

As ChatGPT has only access to information found online, it can’t have enough data to offer users. In addition to finding information, the platform should be able to show a deep understanding of the field, which artificial intelligence models find challenging.

Solution:

Enterprises working with ChatGPT can adjust their models with niche information, improving the comprehension of such topics. The tool's output can be enhanced via human expertise and input in highly specialized areas. So, what we really need to do is improve our open-source or closed-source LLMs and fine-tune them on a regular basis. 

12. Privacy And Security

This is one of the biggest limitations of ChatGPT and one of the primary reasons companies are reluctant to adopt similar solutions. The platform uses third-party APIs to make responses more informative and dynamic. These applications are the leading cause of privacy and security concerns.

Third-party APIs can end up gathering and storing user information. Businesses can get information from an outside source when they chat with the chatbot. During this process, the third party can collect potentially sensitive enterprise data and pass it to organizations outside of ChatGPT’s reach.

Solution:

Companies have several methods for overcoming this limitation. First, they need to implement strict data security and privacy measures when using ChatGPT for sensitive tasks. Second, it is possible to limit the sharing of personal data with the AI tool. Third, enterprises can turn to firms specializing in GPT-based tools that use the latest security protocols.

13. Generating Visual Content

ChatGPT has proven to be a comprehensive tool for text generation. But, it is unable to create visual content, such as videos and images. Companies looking to add visual aids to their materials can run into a trouble.

ChatGPT doesn’t work well when businesses have to make diagrams, screenshots, or product images. Although it lacks image-generation capabilities, OpenAI’s platform can help businesses better think about the content and structure of its visual materials.

Solution:

Since ChatGPT doesn’t produce visual content, enterprises should aspect platforms like DALL-E and Midjourney to handle this task. Marketing and sales teams can later check the quality of their materials and adjust them using prompts.

14. Unemotional Responses

Another critical limitation of ChatGPT is its lack of emotional intelligence. The large language models only mimic human speech, and they can’t understand how the human brain works. We may observe it in situations that require the chatbot to offer emotional support or help with crisis management.

Some of OpenAI’s solution responses may come across as insensitive or cold when conversations are emotionally driven. This can make people feel even worse, especially if they want to resolve issues quickly or gain sympathy. Organizations working in the healthcare or education sectors may find this aspect of ChatGPT challenging.

Solution:

Whenever businesses find themselves with bland or unemotional content, it's always possible to adjust ChatGPT responses using prompts. With their help, the chatbot produces content in the desired style and tone. Companies can also train GPT models using datasets with many emotions and nuanced responses.

15. Usage Limits

Depending on the type of ChatGPT version businesses want to use, they can face usage limits. To keep the system from breaking, OpenAI limits the number of interactions to 30 requests an hour for users with basic free plans. This cap is higher for ChatGPT Plus users but is still there. Developers do this to ensure an even load on the servers and fair access to the platform.

In addition to the number of conversations, each is restricted to 3000 words. Reaching over this limit triggers error messages from the platform. Users must start new sessions or delete previous content to continue. This can challenge companies that need to generate complex and extensive text daily.

Solution:

Since enterprises can’t avoid these restrictions, they should adjust the daily use of ChatGPT accordingly. Employees working at departments dependent on OpenAI’s tool should be notified of these limitations. With the extended budget, it’s possible to explore the business solution offering higher use limits.

What we suggest is choosing the proper LLM company that will fit your business needs the most. There are many of them with different possibilities and pricing, so all you have to do is just to find the one for you.

Conclusion

We are facing different simple and complex Chat GPT limitations companies can come across when working with the platform. We have already provided some comprehensive tips on how to address them and hope they will be helpful for your business.

If you have any other questions about OpenAI solutions or want to provide its features to your customers, give us a call. Our experts are ready to help with integration and introduce your business into the world of generative AI solutions.

Customer retention is the key

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit lobortis arcu enim urna adipiscing praesent velit viverra sit semper lorem eu cursus vel hendrerit elementum morbi curabitur etiam nibh justo, lorem aliquet donec sed sit mi dignissim at ante massa mattis.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potent
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  4. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident sunt in culpa qui officia

What are the most relevant factors to consider?

Vitae congue eu consequat ac felis placerat vestibulum lectus mauris ultrices cursus sit amet dictum sit amet justo donec enim diam porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere praesent tristique magna sit amet purus gravida quis blandit turpis.

Odio facilisis mauris sit amet massa vitae tortor.

Don’t overspend on growth marketing without good retention rates

At risus viverra adipiscing at in tellus integer feugiat nisl pretium fusce id velit ut tortor sagittis orci a scelerisque purus semper eget at lectus urna duis convallis porta nibh venenatis cras sed felis eget neque laoreet suspendisse interdum consectetur libero id faucibus nisl donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
What’s the ideal customer retention rate?

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua enim ad minim veniam.”
Next steps to increase your customer retention

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.